Vrlo jednostavan recept kao zamjena za orginalnu i još uvijek skupu tahin pastu. Zdravo i zasitno. Koristi se kao zamjena maslacu. Dobro je znati također da je sjeme susama višestruko korisno za zdravlje, jača živce, podstiče rad srčanog mišića, suzbija gnojenje i ekceme, stvara odbrambene materije protiv raka, uništava gljivice, te se upotrebljava u dijeti kod dijabetesa.
Sastojci:
- 100 g susama
- 2 kašike susamovog ili maslinovog ulja
- 200 g meda (može i pekmez)
- 100 g susama
- 2 kašike susamovog ili maslinovog ulja
- 200 g meda (može i pekmez)
Priprema:
Susam koji smo prepržili na jakoj vatri par minuta, samljeti sitno u mlinu za kahvu ili blenderu. Treba da bude skoro kao prah (ne može biti u potpunosti kao prah zbog masnoce koju sadrži susam). Dodati mu ulje da bi napravili finu glatku masu u koju dodamo med i sjedinimo te dobro promješmo. Umjesto meda možete staviti i pekmez koji daje drugačiju teksturu i boju. Kombinacija sa medom dobra je protiv bronhitisa.
Susam koji smo prepržili na jakoj vatri par minuta, samljeti sitno u mlinu za kahvu ili blenderu. Treba da bude skoro kao prah (ne može biti u potpunosti kao prah zbog masnoce koju sadrži susam). Dodati mu ulje da bi napravili finu glatku masu u koju dodamo med i sjedinimo te dobro promješmo. Umjesto meda možete staviti i pekmez koji daje drugačiju teksturu i boju. Kombinacija sa medom dobra je protiv bronhitisa.
Posluživanje: Kao užina sa hljebom. Može se dodavati i u razne kolače, muslije i žitarice.
Nema komentara:
Objavi komentar