oglas

ponedjeljak, 14. prosinca 2015.

Zapečeni punjeni krompir



Potrebno:

Za punjenje:
500g mljevenog mesa
2-3 kašike ulja
1 manja glavica crvenog luka
1 čehno bijelog luka
30 g nasjeckanog svježeg peršuna
origano (nije neophodan)
1 jaje
Preljev :
1,5 kašika otopljenog maslaca
1,5 kašika brašna
3,5dl mlijeka
1 žumanjak
2 kašike koncetrata od paradajza
so
biber
50 g naribanog parmezana
Priprema:
Krompir dobro oprati pa staviti na kuhanje 15 minuta da bude polu kuhan.
Za vrijeme dok se krompir kuha, popržiti sitno nasjeckan luk i bijeli luk na vručem ulju. Dodati mljeveno meso pa pržiti dok se meso počne odvajati na sitne grudvice, dodati paradajz, peršun i maketi sa vatre.
Za preljev, popržiti brašno na maslacu, lagano dodati mlijeko pa miješati da se ne stvore grudvice. Malo prokuhati pa maknuti s vatre, dodati žumanjak i ribani parmezan te dobro izmiješati.
U mljeveno meso dodati dvije žlice preljeva i dobro izmiješati, dodati jaje pa isto tako dobro izmiješati.
Procijediti krompire, prerezati svaki na pola, večom kašikom izdubiti polovine i složiti ih na veliku tepsiju. Polovine krompira puniti sa 2-3 kašike punjenja pa svaki preliti sa 2 kašike preljeva, posuti origanom i staviti u zagrijanu pećnicu na pola sata. (200 stepeni) 
Ovako pečen krompir je dosta zasitan tako da mu ne treba nikakav prilog osim salate kiselih krastavaca smile emoticon 
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar