Potrebno:
Za punjenje:
500g mljevenog mesa
2-3 kašike ulja
1 manja glavica crvenog luka
1 čehno bijelog luka
30 g nasjeckanog svježeg peršuna
origano (nije neophodan)
1 jaje
Preljev :
1,5 kašika otopljenog maslaca
1,5 kašika brašna
3,5dl mlijeka
1 žumanjak
2 kašike koncetrata od paradajza
so
biber
50 g naribanog parmezana
Priprema:
Krompir dobro oprati pa staviti na kuhanje 15 minuta da bude polu kuhan.
Krompir dobro oprati pa staviti na kuhanje 15 minuta da bude polu kuhan.
Za vrijeme dok se krompir kuha, popržiti sitno nasjeckan luk i bijeli luk na vručem ulju. Dodati mljeveno meso pa pržiti dok se meso počne odvajati na sitne grudvice, dodati paradajz, peršun i maketi sa vatre.
Za preljev, popržiti brašno na maslacu, lagano dodati mlijeko pa miješati da se ne stvore grudvice. Malo prokuhati pa maknuti s vatre, dodati žumanjak i ribani parmezan te dobro izmiješati.
U mljeveno meso dodati dvije žlice preljeva i dobro izmiješati, dodati jaje pa isto tako dobro izmiješati.
Procijediti krompire, prerezati svaki na pola, večom kašikom izdubiti polovine i složiti ih na veliku tepsiju. Polovine krompira puniti sa 2-3 kašike punjenja pa svaki preliti sa 2 kašike preljeva, posuti origanom i staviti u zagrijanu pećnicu na pola sata. (200 stepeni)
Ovako pečen krompir je dosta zasitan tako da mu ne treba nikakav prilog osim salate kiselih krastavaca smile emoticon
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar