Sastojci
biskvit:
– 500 ml mlijeka
– 6 kašika šećera
– 3 kašike ulja
– 250 gr brašna
– 1 kašika pekmeza
– 2 kašike kakaa
– 1 kašika Milka čokoladnog napitka (prah)
– 2 kašičice sode bikarbone
– 6 kašika šećera
– 3 kašike ulja
– 250 gr brašna
– 1 kašika pekmeza
– 2 kašike kakaa
– 1 kašika Milka čokoladnog napitka (prah)
– 2 kašičice sode bikarbone
krema:
– 4 banane
– 1/2 limuna (sok)
– 100 gr čokolade za kuhanje
– 100 gr margarina
– 200 ml vrhnja za šlag
– 3 kašike šećera
– 200 gr mljevene plazme
– 1/2 limuna (sok)
– 100 gr čokolade za kuhanje
– 100 gr margarina
– 200 ml vrhnja za šlag
– 3 kašike šećera
– 200 gr mljevene plazme
dekoracija:
– 250-300 ml vrhnja za šlag (ili šlag krema ili pjena)
Priprema
Sve sastojke za biskvit umutiti, pa podijeliti na 3 jednaka dijela. Peći svaki dio u plehu (24 cm), obloženom papirom za pečenje… na 200 C, oko 8 minuta. Za to vrijeme umutiti vrhnje za šlag i 3 kašike šećera.
Na pari otopiti čokoladu i margarin, pa ostaviti da se malo prohladi. Sjediniti banane, otopljenu čokoladu i umućeni šlag. Dobro izmiksati.
Zatim dodati i mljevenu plazmu, pa sve sjediniti. Na tacnu staviti ohlađenu koru, pa premazati 1/3 fila. Poklopiti drugom korom.Na drugu koru staviti 1/3 fila…pa poklopiti trećom korom!
Cijelu tortu premazati preostalom trećinom fila. Staviti u frižider da se hladi.
Umutiti slatku pavlaku, šlag kremu ili šlag pjenu (zavisno od vašeg ukusa), pa cijelu tortu premazati i dekorisati.
Posluživanje
Kad se torta ohladi,rezati na parčad!
Nema komentara:
Objavi komentar