oglas

srijeda, 18. studenoga 2015.

VASINA TORTA - originalni recept (kuvar iz 1963)



Patispanj:

5 jaja
5 kasika secera
6 kasika mlevenih badema
1 kasika brasna
prvi fil:
1/8 l mleka
6 kasike secera
200 gr oraha
3 stangle cokolade
4 zumanca
150 gr maslaca
sok od jedne pomorandze

drugi fil:
6 belanaca
250 gr secera

Od 5 jaja odvojiti belanca pa sa prstohvatom soli umutiti u cvrstu penu. Zatim dodati zumanca i secer pa mutiti jos malo da se sjedini Na kraju dodati bademe pomesane sa brasnom. Peci u pouljenom okruglom plehu dok se ne odvoji od ivice. Mleko sa 2 kasike secera staviti da provri pa njime popariti orahe i dodati omeksalu cokiladu. Zumanca umutiti sa 4 kasike secera a maslac penasto umutiti. Kada se orasi ohlade sjediniti sve tri mase i dodati sok od pomorandze. 250 gr secera kuvati sa casom vode dok ne bude gusto kao za slatko pa vreo sirup u mlazu sipati u cvrsto umucena belanca neprestano mesajuci mikserom. Preko patispanja staviti fil od oraha pa preko toga umuceni sam.
Sugestija: za patispanj se umesto badema mogu upotrebiti i orasi, zumanca za prvi fil se mogu termicki obraditi kuvanjem sa secerom na pari a umesto drugog fila se moze upotrebiti odgovarajuca kolicina slaga.

Nema komentara:

Objavi komentar