oglas

ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

Orehnjača



POTREBNO:
Za tijesto:
  • 750 g brašna
  • 4 žumanjca
  • 3 dl toplog mlijeka
  • 1 kockica svježeg kvasca (40g)
  • 150 g maslaca
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica soli
Za nadjev:
  • 500 g mljevenih oraha
  • 2 dl mlijeka
  • 4 bjelanjca
  • 6 žlica šećera + vanilin šećer
  • 100 g grožđica (prethodno in namočiti u 2 dl mijeka + 2 žlice ruma)
PRIPREMA:
  1. U polovicu predviđenog mlijeka umiješati kvasac sa žličicom šećera, sačekati 10-tak minuta da se digne.
  2. U većoj posudi pomiješati sve ostale suhe sastojke, dodati žumanjca i otopljeni maslac, uzdigli kvasac, ostatak mlijeka pa umijesiti dizano tijesto. Ostaviti ga pokriveno da počiva 30-tak minuta dok ne udvostruči volumen.
  3. Dok se tijesto diže pripremite nadjev: mljevene orahe preliti vrućim mlijekom, dobro promiješati i pustiti da se prohladi. Dodati tada šećer i čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka.
  4. Tada tijesto istresti na radnu površinu, podijeliti ga na dva dijela, svaki razvaljati 1/2 cm debelo, premazati ravnomjerno nadjevom posipati grožđicama i saviti u roladu. Isto ponoviti sa drugim dijelom tijesta.
  5. Rolade premjestiti u lim na papir za pečenje, pokriti i pustiti da počivaju još 30-tak minuta. Tada ih premazati razmućenim jajetom pa peći u pećnici na 170°C 45 minuta.
  6. Ohladiti i rezati na komade željene veličine. Po želji posipati šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar