oglas

četvrtak, 12. studenoga 2015.

Karamel desert





Krema:

500 ml. tecnog slaga 
6 zumanjaka
6 kasika secera u prahu
1 kasika vanilla extrakta(imitacija)

Karamel krema:

6 kasika secera
10 kasika tecnog slaga
mljeveni pistaci ili orasi za ukrasavanje

Priprema:

Odvojite zumanjke od bjelanjka.

Bjelanjke sacuvajte za neko drugo slatko a zumanjcima dodajte secer u prahu i izmutite.

Zumanjcima dodajte tecni slag pa ponovo mutite.

Smjesu sipajte u male posudice, pa posudice stavite u dublju tepsiju.

Naspite tople vode da posudice budu u vodi do linije gdje je stigla smjesa.

Pecite na 350F-180C oko 40 minuta.

U tavi lagano otopite secer pazite da ne izgori bice gorak.

Skroz smanjite temperature tek tako da pec nije pogasena pa dodajte tecni slag jednu po jednu kasiku i mutite.

Karamel pospite preko gotove kreme i ukrasite sa malo pistacija ili oraha.(umjesto caramel kreme mozete neki sirup, ja sam od cokolade)

Prohladite na sobnoj temperature pa ostavite u frizider da se potpuno ohladi prije serviranja.

1 komentar: