oglas

ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

Atomska pita


Potrebno:
  • 3 dl brašna
  • 3 dl šećera
  • 3 dl pšeničnog grisa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1,5 kg oguljenih i naribanih jabuka (vagati naribane jabuke!)
  • cimet (po želji)
  • 2 vanilin šećera (1 bourbun vanilin šećer neće biti na odmet)
  • 2 jaja
  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl mlijeka
Priprema:
  1. Jabuke oguliti i naribati, ako su jako kisele staviti šećera po želji i vanilin šećer svakako. Ako su preslatke dodati sok od jednog limuna. Za ovaj kolač je jako bitno da su jabuke jako sočne jer će se jedino tako suhi sastojci dovoljno ‘napiti’ tekućine prilikom pečenja. Jabuke se dakle NE SMIJU cijediti niti ‘žmikati’ i poželjno je da su što sočnije. Ako primjetite da su suhe, a to ovisi o vrsti jabuka, dodajte im 2 dl voćnog soka od naranče. Još je jedan način da doskočite ‘suhoći’ jabuka: naribane i pošećerene ostavite malo duže stajati (oko 1/2 sata) jer će tada pustiti tekućinu.
  2. Suhe sastojke dobro pomiješati kuhačom u posebnoj posudi.
  3. Sada na red stupa opet mjerna posuda (ista ona na koju ste mjerili sastojke)  uz pomoć koje ćete najlakše odvojiti trećine za posipanje.
  4. U lim premazan maslacom ili margarinom POSIPATI rukom trećinu brašnaste smjese. Na to ravnomjerno rasporediti polovicu naribanih jabuka.
  5. Zatim posipati opet drugom trećinom suhe smjese, pa po njoj rasporediti drugu polovicu naribanih jabuka.
  6. Završiti suhim posipom.
  7. Pjenjačom umutiti jaja, mlijeko i ulje pa tom tekućinom preliti površinu kolača. Vilicom ili nožem bockati površinu kolača kako bi se tekućina ravnomjernije raspodijelila unutar kolača. Primjetit ćete kako se povremeno stvaraju zračni mjehurići, pa taj postupak bockanja i razbijanja zračnih mjehurića ponavljajte sve dok gotovo sva tekućina ne procuri unutar kolača.
  8. Peći u pećnici na 180℃ 40-45 min.
Ohladiti i rezati na kocke. No, teško da ćete to moći dočekati jer se kuhinjom za vrijeme pečenja širi predivan, neodoljiv  miris jabuka i vanilije pa ćete na kolač navaliti i prije nego se ohladi. Samo naprijed. Jednako je ukusan topao i hladan. Pazite samo da ne opečete jezik i nepce.

Nema komentara:

Objavi komentar