Bešamel:
1 dl ulja
5 kašika brašna
1 l mlijeka
1 jaje
so
1 dl ulja
5 kašika brašna
1 l mlijeka
1 jaje
so
Nadjev:
500 g mljevenog mesa
1 paket gotovih kora za lazanje
1 glavica luka
3-4 režnja češnjaka
2-3 kašike koncentrata rajčice
40 dkg ribane gaude
sol, papar, čili po ukusu
500 g mljevenog mesa
1 paket gotovih kora za lazanje
1 glavica luka
3-4 režnja češnjaka
2-3 kašike koncentrata rajčice
40 dkg ribane gaude
sol, papar, čili po ukusu
Priprema:
Bešamel:
Bešamel radite prvog. Na ulju popržite brašno tako da dobije zlatnu boju i zatim zalijte litrom mlijeka. Miješajte na laganoj vatri dok ne počne gusnuti (10-ak minuta), te dodajte so.
Kada je Bešamel gustoće smjese za palačinke, dodajte mu jedno cijelo jaje i dobro promješajte. Jaje se dodaje da bi umak dobio žutu boju, a može i bez toga.
Bešamel radite prvog. Na ulju popržite brašno tako da dobije zlatnu boju i zatim zalijte litrom mlijeka. Miješajte na laganoj vatri dok ne počne gusnuti (10-ak minuta), te dodajte so.
Kada je Bešamel gustoće smjese za palačinke, dodajte mu jedno cijelo jaje i dobro promješajte. Jaje se dodaje da bi umak dobio žutu boju, a može i bez toga.
Nadjev:
Na ulju kratko popržite nasjeckani crveni luk, dodajte mu češnjak narezan na ploškice te kratko zajedno popržite. Na luk dodajte mljeveno meso i miješajući dinstajte dodavajući vodu. Posolite, pobiberite i prodinstajte. Dodajte koncentrat rajčice i čili u prahu (ako volite ljuto).
Na ulju kratko popržite nasjeckani crveni luk, dodajte mu češnjak narezan na ploškice te kratko zajedno popržite. Na luk dodajte mljeveno meso i miješajući dinstajte dodavajući vodu. Posolite, pobiberite i prodinstajte. Dodajte koncentrat rajčice i čili u prahu (ako volite ljuto).
Kore:
U 2,5 litra vode dodati malo soli i kašičicu ulja. Kada voda provri, spuštati po dvije kore (da se ne bi zalijepile) i kuhati 10-15 minuta. Umjesto kora možete slobodno ispeći palačinke klasičnom smjesom za palačinke (trba vam otprilike 20-ak palačinki). Ova verzija sa palačinkama je izuzetno ukusna!
U 2,5 litra vode dodati malo soli i kašičicu ulja. Kada voda provri, spuštati po dvije kore (da se ne bi zalijepile) i kuhati 10-15 minuta. Umjesto kora možete slobodno ispeći palačinke klasičnom smjesom za palačinke (trba vam otprilike 20-ak palačinki). Ova verzija sa palačinkama je izuzetno ukusna!
Slaganje:
Kalup za lazanje namazati uljem i dno obložiti korama. Kore najprije poprskati bešamelom, zatim mesom, ribanim sirom, pa opet malo bešamelom. Opet staviti kore i ponoviti postupak. Završiti bešamelom i prekriti komadićima sira. Peći u pećnici oko 45 min na 180 C.
Kalup za lazanje namazati uljem i dno obložiti korama. Kore najprije poprskati bešamelom, zatim mesom, ribanim sirom, pa opet malo bešamelom. Opet staviti kore i ponoviti postupak. Završiti bešamelom i prekriti komadićima sira. Peći u pećnici oko 45 min na 180 C.
Nema komentara:
Objavi komentar