oglas

ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

Damin kapric


Potrebno:
  • 6 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 25 dag glatkog brašna
  • 15 dag margarina
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 žlica mlijeka
  • 25 dag šećera u prahu
  • sok od polovice limuna
  • 4-5 žlica mekšeg pekmeza (marelica, šipak…)
Priprema:
  1. Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
  2. Za biskvit miksati žumanjke sa 4 žlice šećera i vanilin šećerom, dodati omekšali margarin i miksati dok se ne dobije jednolična pjenasta masa. Dodavati tada postepeno brašno sa praškom za pecivom i mlijekom.
  3. Pripremljenu biskvitnu masu izliti u lim za pečenje prethodno namašćen i pobrašnjen. Masa je dosta gusta i morat ćete je žlicom ‘razmuljati’ po limu. Peći 15 min u pećnici na 180°C. Izvaditi lim iz pećnice, premazati napola pečeni biskvit  mekanim pekmezom a preko pekmeza nanijeti čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Snijeg od bjelanjaka pripremiti na slijedeći način: miksati bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada dodati 25 dag šećera u prahu i sok od limuna i miksati dok masa ne postane lijepa sjajna i gusta.
  4. Vratiti lim u pećnicu i peći još 20 min na istoj temperaturi dok se s vrhna ne stvori zlaćana korica. Primjetit ćete kako se bjalnjci prilikom pečenja napušu, no to to ćenakon vađenja iz pećnice splasnuti.
  5. Ohladiti kolač i rezati na kocke. Poslužiti hladno!

Nema komentara:

Objavi komentar