PRIPREMA:
- Za prhke kore umijesiti od svih sastojaka glatko tijesto, oblikovati kuglu pa ju omotanu prozirnom folijom odložiti u hladnjak na 30 min.
- Dok se tijesto odmara pripremite kremu: pomiješati šećer, brašno i vanilin šećer sa jednim dijelom mlijeka (može i pjenjačom), ostatak mlijeka pustiti da zakuha. Smanjiti vatru pa u kipuće mlijeko ukuhati smjesu od šećera i brašna uz neprestano miješanje pjenjačom. Kuhati dok se krema ne zgusne (3-4 min). Ohladiti pa u prohlađenu kremu umiješati mikserom margarin izrađen sa šećerom u prahu. Pustiti kremu na hladnom dok se pripremaju kore.
- Tijesto koje je odležalo, podijeliti na 4 jednaka dijela. Papir za pečenje opcrtati pa izrezati na veličinu srednjeg lima na kojem će se kore peći i to napraviti u dva primjerka jer vam više od toga neće trebati.
- Svaki dio tijesta malo premijesiti rukama, položiti na sredinu izrezanog papira za pečenje pa ravnomjerno razvaljati valjkom za tijesto na debljinu cca 3 mm. Ako ovo niste nikad radili, malo ćete se pomučiti s tom prvom korom, no već druga će vam ići k’o od šale .Tako razvaljano tijesto skupa sa papirom za pečenje oprezno prebaciti na lim za pečenje po kojem ste izrezali papir ali sa naopačke strane, dakle, položite ju na dno lima i oprezno ugurajte lim u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180°C. Zašto na preokrenuti lim pitate se? Pa zato da bi pečena kora lakše skliznula na pladanj nakon pečenja a da se ne polomi .Koru treba peći 10 min, nikako duže. Kora ne smije požutiti jako jer neće izgledati lijepo kada se sklopi s kremom. Kada ju izvadite iz pećnice biti će malo mekana, ali će sa hlađenjem i stajanjem očvrsnuti. Kada je kora pečena, oprezno ju skliznuti s lima na pladanj ili rešetku kako bi se ohladila. Tek kada se kora prohladi i malo očvrsne, oprezno ju okrenite i skinite papir za pečenje, jer on će vam trebati za treću koru po redu.
- Dakle, uštedjet ćete vrijeme i novac (za papir za pečenje) i živce (jer ne morate prati niti mastiti lim za pečenje poslije svake kore) tako da dok se prva kora peče odmah krenite razvaljati drugu na drugom papiru koji ste izrezali, tako sa njom možete u pećnicu čim prva bude govota. I tako naizmjence.
- Kada su sve kore pečene i ohlađene, možete pristupiti mazanju kreme. Kako bi vam bijela pita već drugi dan bila jestiva i mekana, svaku koru poškropite sa malo vrućeg mlijeka (2-3 žlice) pa tek onda krenite mazati kremu. Naravno, pripremljenu kremu ćete podijeliti na 4 dijela jer vam točno toliko slojeva treba za ovaj kolač. Dakle, princip je slijedeći: kora, krema, kora, krema, kora, krema. Svaku koru nakon što ju stavite na kremu treba malo pritisnuti dlanovima kako bi se fino prilijepila uz kremu. Na kraju po kremi možete naribati 50g bijele čokolade jer paše odlično i po okusu a i baš je lijepo dekorativno, kao sniježne pahuljice!
- Ostavite kolač preko noći da odstoji na hladnom pa režite na štangice i poslužite.
Nema komentara:
Objavi komentar