Mlaćenica je čest sastojak mnogih recepata za kolače ili neka druga ukusna jela. Ipak, teško ju je pronaći u trgovinama koje posjećujemo.
Ako tražite mlaćenicu onda se vjerojatno trebate zaputiti u neku manju trgovinu koja nudi domaće proizvode.
Što je mlaćenica, kako nastaje i zbog čega je trebamo jesti? Sve odgovore na ova pitanja saznajte u nastavku teksta.
Mlaćenica ili Buttermilk je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja odnosno izrade maslaca i najsličnija je ukusom jogurtu, a manje gusta od vrhnja.
Ako radite tortu ili jelo, a vi trebate mlaćenica da ga ne možete naći, onda možete koristiti prikladnu zamjensku hranu. Ipak, najbolje bi bilo da pronađete pravu mlaćenica.
Ako niste u mogućnosti pronaći mlaćenicu, onda se poslužite ovim receptom za zamjenski sastojak.
Limunov sok i mlijeko mogu da je zamijene
U 2,5 dcl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i pustite da odstoji kratko vrijeme. Nakon što je odstajalo još jednom promiješajte pa koristite prema receptu. Ovo je zamjena za mlaćenicu, ali ako želite iskusiti pravi okus jela koje radite svakako pronađite pravu mlaćenicu.
Mlijeko i ocat su još jedna dobra zamjena za mlaćenicu
Baš kao i kombinacija mlijeka i limunovog soka, omjer mlijeka i alkoholnog octa mogu pomoći da zamijenite mlaćenicu. Dakle, umjesto limunova soka stavite ocat, ali mora biti alkoholni.
Mlaćenica je proizvod koji ostane nakon proizvodnje mlijeka maslaca. Kada smo razdvojiti mlijeko iz određenih sastojaka, ne ostane ništa, ili mlaćenica. Više tekućine nego jogurt, deblji od mlijeka, na okus kiselo. Postotak masti je na 0, 1%, što je jako dobro, čak i ako ste na dijeti. Ovaj mliječni proizvod je svakako zdravo i dobro za svakodnevnu uporabu. Nažalost, danas se mlaćenica rijetko proizveden namjerno, ali sreća ako imate nekoga tko radi i može ponuditi.
Ako želite sami napraviti mlaćenicu poslužite se ovom metodom. Lagano ugrijte mlijeko, tek da bude mlako, pa ga zajedno sa nakupljenim kajmakom mutite mikserom sve dok se ne izdvoji maslac. Tekućina koja ostane je mlaćenica. Kako smo već spomenuli, mlaćenica je jako ukusna i malo kiselkasta, po ukusu i izgledu domaća nije ni slična ovoj kupovnoj.
Mlaćenica sadrži tvari koje pročišćavaju jetra, pospješuju razgradnju masnih stanica, sprječavaju nagomilavanje masti i uspostavljaju normalan rad jetre.
Mlaćenica se dakle koristi kao lijek
Da bi proveli kuru liječenja mlaćenicom, potrudite se ne konzumirati meso i mesne prerađevine. Trebate konzumirati svježi sok od koprive, maslačka i artičoke. Bilo bi dobro čak 3-4 dana prije početka kure početi postiti kako bi se tijelo polako naviklo na novi način prehrane. Umjesto kave bi trebalo uzimati voćne sokove ili biljne čajeve. Nikotin, alkohol i slatkiše odbacite u potpunosti.
7 dana jedite mlaćenicu i vratite zdravlje vašim jetrima
Opisat ćemo sedam dana tijekom liječenja mlaćenica.
Svakodnevno se uzima: 1 litru mlaćenice + 2 litre mineralne vode bez natrija ili 2 litre biljnog čaja ili 2 litre svježeg voćnog soka.
Na dan se jedu dva lagana obroka od povrća koje ste pirjali na malo maslaca, ali bez dodatka soli. Povrće se smije začiniti svježim ili suhim začinskim biljem ili svježim sokom od limuna.
Uz mlaćenicu i mineralnu vodu ili biljni čaj ili voćni sok treba uzimati:
1.i 2. dan: 80 ml svježeg soka od koprive.
3.i 4. dan: 80 ml svježeg soka od maslačka.
5.i 6. dan: 80 ml svježeg soka od artičoke.
7.dan: 80 ml svježeg soka od koprive.
1.i 2. dan: 80 ml svježeg soka od koprive.
3.i 4. dan: 80 ml svježeg soka od maslačka.
5.i 6. dan: 80 ml svježeg soka od artičoke.
7.dan: 80 ml svježeg soka od koprive.
Kuru završiti navečer uzimanjem jedne jabuke. Budući da tijelo nakon 7 dana kure nije naviknuto na krutu hranu, treba ga u sljedeća 3 dana pomalo naviknuti.
Na taj način će se u potpunosti oporaviti jetru.
Izvor: zdravlje iz prirode
Nema komentara:
Objavi komentar