
Najčešće osjetite tupe bolove u želucu, koji se ponajvljaju u nepravilnim razmacima, nekad svakodnevno, a nekada u razmacima od nekoliko dana
Karakteristično za čir su i bolovi tokom noći, na prazan želudac, a simptomatično je da se bol smanji nakon obroka, ali se ubrzo pojavi i intenzivniji je.
Najčešći simptomi koje odaje čir na želucu su: slab apetit, gubitak težine, podrigivanje i mučnina, te povraćanje.
Kako bi umanjili tegobe i te krenuli sa liječenjem, izbjegavajte hranu koja sadrži skrob, hranu koja je previše začinjena, kao i previše slatka. Izbjegavajte, masne i pun mnomasne sireve i namaze, kao i mlijeko sa visokim stepenom masnoće.
Pečeni krompir, sušeno meso, krastavci, svježa paprika, grah i feferone su također namirnice koje morate izbjegavati ukoliko imate simptome vezane za čir.
Ali ne očajavajte, niste isključeni od svih namirnica
Iako trebate isključiti veliki broj namirnica, ne mora da znači da se morate odreći svega. Jednostavno morate obratiti pažnju na ishranu i šta jedete.
Dvopek, kuhana jaja, kupus i njegov sok, te kuhano povrće, poput krompira i špinata, te kuhano meso. Preporučuje se konzumiranje rendanih jabuka, kompot i suho voće.
Šta je uzrok?
Prvi uzročnik je nepravilna ishrana, zatim alkohol i stres. Ova tri uzročnika su najčešći krvici za pojavu čira na želucu.
Pridržavanjem terapije, pravilnom ishranom i organizacijom bez stresa, liječenje je gotovo sigurno uspješno, a čir će nestati.
Jedan od najozbiljnijih posljedica je krvarenje, krv prilikom povraćanja, te krv u stolici, koja je tamne boje. Primjetite li neke od ovih simptoma, javite se ljekaru u što kraćem roku.
Izvor: newsfeedbalkan.info
Nema komentara:
Objavi komentar