Sastojci:
- 3 kom jaja
- 1/2 kašičice soli
- 2 – 3 kašike limunovog soka
- 1 kašičica senfa (nije obavezno)
- 0,5 l ulja (suncokretovo)
- 1 kašika kiselog vrhnja (pavlake)
Priprema:
- Obariti dva jajeta na tvrdo, tj kuhati ih 10 minuta još kad voda provri. Obareno belance možete iskoristiti za rusku salatu, iseckati i dodati u ostale sastojke ili pojesti. Žumanca Propasirati kroz sito ili cediljku, protisnuti kašikom.
- U dublji sud staviti dva propasirana obarena žumanca i jedno živo žumance, promešati. Dodati ostale sastojke: kašiku limunovog soka, soli, senfa i sve promešati.
- Sve to mutiti mikserom uz dodavanje ulja u tankom mlazu. Nekada se mutilo ručno, varjačom (drvenom kašikom) uz polako dodavanje ulja. Ako bi se naglo dodalo ulje, moglo bi doći do razdvajanja mase na ulje i smese od jaja. Ali, to ne znaći da ste upropastili majonez: mogli ste uzeti ponovo žumance i dodavati ovu smesu koja se razdvojila umesto ulja. Danas, sa mikserom, mnogo je jednostavnije i brze. Važno je da dobro umutite smesu sa uljem koje polako sipate u tankom mlazu.Ja dodam malo ulja, a zatim dobro umutim mikserom. Kada se sjedinilo, ponovo dodam malo ulja i umutim i tako redom…
- U toku mućenja možete dodati još 1-2 kašike limunovog soka i dalje mutiti da se sve dobro sjedini. Gotovom majonezu možete dodati kašiku kisele pavlake (vrhnja) kako bi bio lakši, više “leger”.
Nema komentara:
Objavi komentar